A Travellerspoint blog

Lake Tekapo, Lake Pukaki, Aoraki/Mt Cook National Park

That illusive Mt Cook

Der er et par uhensigtsmæssigheder i camper vanen, blandt andet er Johannes’ sikkerhedssele gået i udu og en improviseret knude må til for at holde ham sikker i sædet, så turen går omkring udlejningsstedet. Efter en lille times tid og fem forskellige kompetente servicemedarbejdere er vi endelig on the road again.

Vi skal ind i landet for vi er helt hooked på mere ekstraordinær natur. Første stop er Lake Tekapo, en turkisblå sø med gletchervand. Helt klart, og ved bredden ikke koldere end delfinhavet. Her er ufatteligt smukt og nattehimlen skulle være den klareste på den sydligste halvkugle hvilket et observatorium kan bevidne. Desværre er der hen ad aften halvskyet så vi får ikke kigget stjerner. Her er Tekapo-søen:
IMG_2823

IMG_2823


img=http://photos.travellerspoint.com/446298/IMG_2833.jpg caption=IMG_2833]
IMG_2842

IMG_2842


IMG_2858

IMG_2858


IMG_2860

IMG_2860


Næste stop er Mt Cook, NZ højeste bjerg, 3754 m, faktisk det højeste punkt i Australasia oplyser vores guidebog. I NZ er der 27 tinder der er højere end 3000 meter – de 22 af slagsen findes her i Mt Cook National Park. Det er gletcherne der er skyld i den fantastiske turkisblå farve på de omkringliggende søer. Isens bevægelse maser sten til mel som skylles med ned – og solens stråler gør resten. Helt ubeskriveligt.

Ved Mt Cook er der 4-5 forskellige gletchere, og et Sir Edmund Hillary Alpine Center. For uindviede, Ed Hilllary som han yndede at kalde sig selv (han gik bort i 2008) var den første person der satte fod på toppen af Mount Everest sammen med sin hjælper Tjensing i 1953. Uden ilt. Og naturligvis uden brug af moderne hjælpemidler. Mt Cook og de omkringliggende tinder brugte han som ’træningsplads’ før bestigelsen. Han var en stor helt i NZ, i bjergbestigerkredse og blev af dronningen tildelt SIR-titlen.
IMG_2917

IMG_2917


Her er et par billeder fra Mt Cook området:
IMG_2904

IMG_2904


IMG_2918

IMG_2918


IMG_2920

IMG_2920


IMG_2924

IMG_2924

Posted by helleandpeter 21:55 Comments (0)

Akaroa / Banks Peninsula

og LOTR

Mange turister forlader Christchurch så hurtigt som muligt – frygten for at skulle blive udsat for alvorlige skælv begrænser folks besøg. Men ikke antallet af folk der besøger NZ. Camper van udlejning er en kæmpe geschæft, og de camping pladser vi har boet på indtil videre har også kun haft udlændinge, ingen new zealændere (modsat i Australien hvor der var rigtigt mange camperende australiere).

Efter Christchurch kører vi østpå til Banks Peninsula. Her er storslået natur og vi ih’er og åh’er hele vejen derud. Destinationen er Akaroa, en lille by på kanten af en kollapset uddød vulkan. Kollapset åbnede op til havet, og der er nu den flotteste bugt, omkranset af høje bjerge og med det flotteste azurblå vand.
IMG_2766

IMG_2766


IMG_2771

IMG_2771


Byen har en fransk fortid, hvilket man ikke går af vejen for at føre videre. Så det er Le Bon her, og Rue Jolie der, og endda postbuddet har ’POSTE’ på kasketten. Pittoresk er byen også med flotte træhuse og engelske cottage haver. Men den største attraktion for os er at vi skal ud at svømme med delfiner.

Hector delfinen er den mindste delfin i verden og lever kun i NZ. Den er særlig derved at dens finner er rundede i stedet for spidse, og så er den en truet dyreart. Så flot er det at få den oplevelse af svømme med den.
IMG_2798

IMG_2798


Der er store bølger for det er på åbent hav, men iført våddragter hopper vi i og gyser ved det kolde vand (13 grader, og jeg der aldrig bader før vandet har nået en behagelig temperatur på 25 grader ….). Vi har af gode grunde ingen billeder af vores havtur, men der var delfiner, der var mange, og de var nysgerrige. Absolutely no touching, men vi havde alle samme travlt med at bruge snorklerne som undervandsmikrofoner (så vi var lidt mere interessante end seaweed), at holde hovedet oven vande og de høje bølger, og at betragte de majestætiske dyr. Her er et par delfinbilleder:
Dolphin_jpg (1)

Dolphin_jpg (1)

Dolphin_jpg (2)

Dolphin_jpg (2)


Efter sådan en vandgang (som vi bagefter er enige om var lige grænseoverskridende nok, men som børnene klarere superflot) er vi trætte og udmattede. Moderen især men det er lige så meget grundet søsyge og hvad deraf følger. Så en eftermiddag foran LOTR er lige hvad vi har brug for, ikke mindst for at forberede os på de naturoplevelser der venter forude. Og børnene der ikke har set LOTR filmene før er helt hooked. (LOTR = Lord of the Rings). My precious – er det nye motto.

Posted by helleandpeter 00:40 Comments (0)

New Zealand

med maner !

NZ venter forude !

Men tålmodighed er en dyd. Flyafgangen er 2 timer forsinket – så det der skulle have været ankomst 23.25 lokal tid bliver næste dags tidlig morgen. Fin flyvetur med Air NZ – den ellers så uinspirerende men obligatoriske safety instructions er blevet piftet op til en poppet disco version som får de fleste til at trække på smilebåndene.
Vel ankommet til Christchurch
IMG_1053

IMG_1053


- stedet med alle de alvorlige jordskælv, to seriøse sidste år med mere end 180 dødsofre og alvorlige konsekvenser for infrastrukturen, samt et på Richter-skalaen alvorligt lige før jul 2011 heldigvis uden dødsfald – er det blot at afvente hotellets shuttle. Hvilken service, kl. er efter 2.30 om natten, og alligevel henter de. Fantastisk. Og det syntes både mand og børn også for hvad jeg ikke fortalte dem da jeg bookede hotellet var, at de henter en i limousine. Så prøvede vi også det.
IMG_1054

IMG_1054


IMG_1055

IMG_1055


IMG_1057

IMG_1057


10 min senere er vi indlogeret på værelset som faktisk er en lille lejlighed, og endelig er det efter 3 uger i camper van muligt at sove i ordentlig seng igen. Børnene er begejstrede over at have eget børneværelse, for forældrene er begejstrede over at kunne strække ben og lemmer uden at støde inde i camper vanens sider.

Tidligt om morgenen drøner en lastbil ind i bygningen så det ryster løs, men helt lydløst. Ja undskyld, jeg var groggy, og der gik et par sekunder inden jeg opfattede at det vist ikke lige er muligt og at den slags totale stilhed skyldes noget helt helt andet og at jeg altså lige havde været vidne til et skælv. Heldigvis af de mindre af slagsen. Resten af familien sov fredeligt videre og da vores limousinechauffør tidligere på natten havde fortalt at hotellet lå i et forholdsvist skælv-stille område (hvilket jeg opfattede således at der ikke ved de sidste tre alvorlige skælv havde været seriøse skader) var der ikke andet for end at sove videre.

Gennemsnitstemperaturen for Christchurch-området er ca. 20 grader C om sommeren (altså nu) og 11 grader C om vinteren. Så altså ikke rigtigt varmt og aldrig rigtigt koldt, selvom der er sne af og til. Til gengæld er vi meget sydligere end Australien hvor aftenmørket faldt senest kl. 19 og derefter bælgravende mørkt – her i NZ er der som de skandinaviske somre, stadig lyst og lunt kl. 21.

Posted by helleandpeter 00:23 Comments (0)

We'll be back

i 2015 ?

Sidste dag i Australien tilbringer vi i Manly, Vi vender tilbage til vores første australske strand, og den bliver også den sidste i denne omgang, syv spændende uger med australske oplevelser er overstået, og hvor fik vi dog set meget, men hvor mangler vi dog at se endnu mere ! Hele familien er begejstret for landet, og vi er overbevidste om at vi må tilbage igen om ikke alt for mange år, så vi kan gense favoritsteder og opleve nye. I bedste Arnie stil: We’ll be back.

Alt i alt har Australien været et fantastisk afsnit i vores rejse, ingen ubehagelige oplevelser, kun gode. Venstrehåndskørsel, spiritustest nytårsdag, kogende hede, oversvømmelser, outbackens uendelighed, brusende bølger, overvældende dyreliv, BBQs, og overalt hvor vi kommer mødes vi af imødekommende og venlige mennesker.

Nu ser vi frem til New Zealand - det bliver noget helt helt andet, men vi er i bedste spejder-stil klar. Frem med varmere tøj, og væk med badetøj og -udstyr.

Posted by helleandpeter 00:18 Comments (1)

Vild med Mary

Jeg lovede jo at følge op på hende der Mary.

Når australierne, som er meget imødekommende og hjælpsomme, hører at vi er fra Danmark er der blandt de yngre, og især blandt kvinderne, en vis interesse at spore for vores kronprinsepar. Hun er chic, classy og a role model og han er gorgeous. Og når man så ligefrem har haft fornøjelsen af at parlere med Pingo i det århusianske natteliv, stiger man godt nok i anseelse ☺

Sladderbladene kan heller ikke få nok, hun er mere populær end Will og Kate, som jo dog hvis tiderne fortsætter, ender med at blive de øverste overhoveder for Australien (der er jo stadig Commonwealth). Der var sidelange reportager vedr. kronprinseparrets novemberbesøg, og samme gjorde sig gældende da tvillingerne fyldte 1 år.

Peter spottede dette sted i Sydney, og lad mig sige med det samme: det vakte misundelse blandt andre danskere som ikke havde spottet stedet, men et løfte om at emaile billedet hjalp en kende ;-)
Her er billedet:
IMG_0477

IMG_0477

Posted by helleandpeter 00:17 Comments (0)

Roadkills

og R.I.P.s

Langs alle veje, om vi nu er i Victoria, NSW eller Queensland, er der mange roadkills. Der advares mod at køre i tusmørket ved solopgang og solnedgang hvor rigtigt mange dyr er aktive. Det er naturligvis ikke altid ladsiggørligt, og de mange roadkills vidner herom. Beklageligvis er der næsten lige så mange R.I.P.s langs landevejene, og trafikdød må nærmest være den største dødsårsag i Australien. På en vilkårlig strækning på 10 km talte vi 7 forskellige R.I.P.s. Uhyggeligt.

Posted by helleandpeter 23:57 Comments (0)

Sunshine Coast & Gold Coast

Kysten nord for Brisbane er kendt som Sunshine Coast, hvilket den fint lever op til. Syd for Brisbane og ind i NSW er kysten kendt som Gold Coast. Her er lige så solrigt, og hvor Sunshine er chic er Gold Coast hypet. Her er steder som Surfers Paradise (ja, det hedder byen altså) og Byron Bay hvor man er barfodet når man handler ind i supermarkedet.

Posted by helleandpeter 23:56 Comments (0)

Australia Zoo

STEVE the-one-and-only IRWIN

For den bedst kendte australier er hverken Nicole Kidman, Russell Crowe, Kylie Minogue eller Mary for den sags skyld – det er da Steve the-one-and-only Irwin.
IMG_2670

IMG_2670


IMG_2672

IMG_2672

Familien har fortsat hans arbejde med de vilde dyr, hvilket vi bliver informeret om af både billboards og brochurer.
IMG_2753

IMG_2753


Her er reptiler en masse, slanger, slanger, slanger og slanger, skildpadder, goannaer, lizards, og en masse fritgående af slagsen, og naturligvis krokodiller (behørigt indhegnet).
IMG_2674

IMG_2674


IMG_2675

IMG_2675


IMG_2744

IMG_2744


IMG_2745

IMG_2745

Her er forskellige typer kænguruer og wallabier der gerne lader sig klappe af børnene og en masse andre australske dyrearter (fx de tasmanske djævle og wombatter). Der er en lille afrikansk afdeling, lille i antallet af dyrearter men arealmæssigt imponerende, samt en sydøstasiatisk afdeling med elefanter og tigre. Det er helt klart den australske afdeling vi er kommet for at se, og vi bruger det meste af dagen. Her er nok at se, med masser af plads til dyrene. Der er naturligvis også et show i bedste Steve Irwin stil – hvilket vi dog kommer for sent til at se, øv. Dejlig zoo med hop on-hop off shuttle.
IMG_2727

IMG_2727


IMG_2713

IMG_2713


IMG_2708

IMG_2708


IMG_2735

IMG_2735


IMG_2739

IMG_2739

Posted by helleandpeter 23:56 Comments (0)

Fraser Island

Verdens største sandø

Næste stop er Rainbow Beach i Sandy National Park. En lille flække på kanten af kontinentet men som har en vigtig funktion: der er kun en kort sejlads over til verdens største sandø, Fraser Island. 70 km lang er den, og der kræves 4WD samt permit for at køre der. Vi booker os ind på en tur, og drager af sted.

Første ’stop’ er spidsen af halvøen hvor vi skal ombord på båden - her er der også kun adgang for 4WD for det er direkte fra stranden vi kører ad rampen ombord. 10 min senere kører vi af sted langs Frasers strand, en for os ny type highway. Ifølge skiltningen gælder samme færdselsregler som alle andre steder. Godt at vide for nu går det bare derudad. Der er forskellige stop undervejs, en tur gennem regnskoven, en svømmetur i Lake Mackenzie, det berømte (og sikkert meste fotograferede) skibsvrag, en svømmetur i Eli Creek med det reneste klareste vand, dingoer på stranden, og den fantastiske kystlinie. Her er et par billeder fra dagen:
IMG_2478

IMG_2478


IMG_2494

IMG_2494


IMG_2502

IMG_2502


IMG_2514

IMG_2514


IMG_2548

IMG_2548


IMG_2557

IMG_2557


IMG_2595

IMG_2595


IMG_2586

IMG_2586


IMG_2566

IMG_2566

PS – på køreturen gennem Sandy National Park til Rainbow Beach så vi vilde heste !
IMG_2663

IMG_2663


IMG_2656

IMG_2656


IMG_2466

IMG_2466

Posted by helleandpeter 23:39 Comments (0)

Skildpadder

eller flooding

Samme aften har vi besluttet at vi vil fortsætte vores reptil-læring. Vi har booket plads til enten at se skildpaddeunger komme ud af æg (hatchlings) eller hunskildpadder lægge æg. På forhånd ved vi ikke hvilke oplevelse vi får, da det afhænger af antal reservationer og skildpadderne, naturligvis. Vi trodser vind og vejr (det står ned i stride strømme) og kæmper os til Mon Repos hvor skildpadderne holder til. Det er green turtles, logger head turtles og … der vender tilbage og lægger deres æg på den strand hvor de selv blev udruget. Som med krokodiller bestemmes kønnet også af temperaturen i reden. Reden er dog ikke en gang kvas og kviste, men huller skildpaddemor graver i sandet. En hunskildpadde lægger æg af fem omgange på en sæson, og lægger ca. 140 æg pr gang. Ud af hver 1000 æg der lægges er der kun en enkelt skildpadde der når maturity. De er først kønsmodne i 30-år alderen.

Ved ankomsten til Mon Repos finder vi ud af at vi er kommet i gruppe fem. Det betyder at fire grupper skal ud at se skildpadder før os, hvis og såfremt der kommer skildpadderne denne aften. Det er en lang ventetid og der går mange timer før det endelig bliver vores gruppes tur. Hvilket det aldrig bliver. Fire grupper når af sted for at se skildpadder, men på grund af den intense regn bliver resten af aftenen aflyst og vi alle sendt af sted inden oversvømmelserne bliver for vidtrækkende. Der er på dette tidspunkt allerede adskillige veje der er spærret på grund af oversvømmelse … så …

Vi har ikke booket overnatning nogen steder og kan ikke forvente at finde åbne campingpladser på denne tid af døgnet (klokken er ca. 23), så det ender med at vi gør et uautoriseret ophold på en nedlagt tankstation. Stakkels Johannes, han vækker os meget tidligt så vi kan køre videre inden politiet opdager os ! Han vil så nødigt at vi ender i fængsel. Men tidligt op betyder også en tidlig start på dagen, og der er i virkeligheden ikke andet for end at fortsætte turen sydpå, væk fra regnen.

Beklager, ingen billeder :-(

Posted by helleandpeter 23:38 Comments (0)

(Entries 31 - 40 of 52) « Page 1 2 3 [4] 5 6 »