A Travellerspoint blog

Bula Fiji

Med tidlig afgang fra NZ er der også tidlig ankomst til Fiji for flyveturen varer blot et par timer. Varmen slår os velkommende i møde. Vi er tilbage i troperne og det er bare skønt. I ankomsthallen er der musikalsk fijiansk velkomst med både sang og dans. Det er ikke sidste gang vi mødes med sådan en velkomst !
Der er ikke langt til Nadi by hvor vi skal være de første to nætter. Vi har en lille lejlighed, så der er lidt plads at brede os på, og der er pool at køle af i. Restauranten serverer lækker mad, og vi slapper af og indretter os hurtigt på fiji-tid og gør klar til island-hopping.

Første stop er på Nacula øen – den nordligste i Yasawa ø-gruppen. Alle disse øer er stammer fra vulkansk aktivitet – men der er ingen vulkaner tilbage i området. De er kendetegnet ved lækre sandstrande og koralrev, en frodig stedsegrøn vegetation af palmetræer og hibiscusbuske, med stejle klipper og et meget tørt klima. Jorden er ikke særlig frugtbar så mange steder er det fx umuligt at gro sine egne afgrøder. Befolkningen lever af det de kan fange i havet, og hvis de er så heldige at få jobs på de forskellige ressorts.

Turen til Nacula foregår med hurtigsejlende katamaran, Yasawa Flyer, som er den eneste måde at komme derud på – prisen er også derefter. Fra hovedøen er der fast rute den sejler dagligt, og med masser af stops ved forskellige ressorts undervejs. Vi skal af ved sidste stop – hvilket er en tur på ca. 4,5 timer. Men hvilken tur ! Solen bager fra blå himmel, havet er smukt og skifter farve efter havdybden –svingende fra mørkeblå over grønt til den flotteste lysturkise farve.
Den første time af turen er det øerne i Mamanuca ø-gruppen vi sejler til – de fleste af en størrelse så man kan gå rundt om dem på mindre end ti minutter. Paradis. Børnene er vilde efter at bo sådant et sted. Men vi starter som sagt vores fijianske paradisferie længere nordpå. Katamaranen stikker for dybt til at gå helt ind til stranden og man har ikke anlagt store anløbsbroer – så i rum sø hopper vi fra borde over i mindre både der kan komme helt ind til stranden.
Og hvilken skøn strand !
IMG_5363

IMG_5363


IMG_5353

IMG_5353

Posted by helleandpeter 19:41 Comments (0)

Farvel til NZ

Vi har et par sidste dage på Nordøen som vi mest bruger på at slappe af, forsøge at pakke bagagen og sende pakke hjem til DK. Utroligt som bagagen fordobler sig uden at vi har været ude at shoppe. Det er ikke mange souvenirs vi har med hjem herfra, men en masse billeder – både dem på den indre nethinde, og dem linsen har fanget.

Posted by helleandpeter 19:41 Comments (0)

Hobbiton

a.k.a. Hobbitstrup

Under indspilningen af Ringenes Herre 1-3 var der ingen der vidste præcis hvor hobbitterne boede. Med en enkelt undtagelse – den familie på hvis ejendom Hobbitstrup blev opført. Efter indspilningen blev alle kulisser of alle fake træer mm fjernet som en del af copy right. Tilbage stod nogle huller i bakkerne.

Så besluttede man efter mange overvejelser og forhandlinger frem og tilbage at indspille Hobbitten (som udkommer i to dele – første del kommer i biograferne sidst på året), hvorefter hele Hobbitstrup skulle opføres igen. Der er 45 huler i bakkerne – og 5 nye blev opført til de nye indspilninger. Heldigvis for os affecionados har kulisser, fake træer, anlagte haver mm fået lov til at blive indtil de forgår - og så vil billederne fortælle resten ☺
IMG_4383

IMG_4383


IMG_4384

IMG_4384


IMG_4396

IMG_4396


IMG_4397

IMG_4397


IMG_4399

IMG_4399


IMG_4414

IMG_4414


IMG_4379

IMG_4379

Posted by helleandpeter 19:38 Comments (0)

NZ wildlife

Det synes at det interessante dyreliv er bedst repræsenteret på sydøen. De eneste oprindelige pattedyr var flagermus og sæler/søløver. Der var et rigt fugleliv, men de fleste fugle kunne stort set ikke flyve da de ikke havde nogle naturlige fjender. Da maorierne bosatte sig medbragte de hunde og rotter.
IMG_3858

IMG_3858


IMG_3900

IMG_3900


Da europæerne kom medbragte de endnu flere firbenede dyr. Det har betydet enden på en lang række fuglearter i New Zealand. I hvert fald 150 fuglearter er uddøde, heriblandt moa’en – en pendant til emuen og strudsen. Der er stadig fuglearter tilbage som har svært ved at flyve og helst heller ikke forsøger, heriblandt kiwien. Den opleves ikke så ofte i naturen, men vi fik den spottet, om end en dag vi ikke havde kamera med. Wekaen er mere almindelig, se her:
IMG_3891

IMG_3891

Posted by helleandpeter 19:38 Comments (0)

Maori village

Hangi

Rotorua ligger i et område hvor det syder og bobler – og lugten er heller ikke altid lige så heldig. Her har der altid været mange Maori beboelser, og vi er så heldige at kunne besøge en Maori landsby så vi kan lære lidt mere om deres kultur og historie. Det er en arrangeret tur, og som vi senere skal opdage, er vi ikke den eneste busfuld interesserede, der er af sted.

To maoribrødre fra Tamaki familien fik den ide at arrangere ture for gæster til deres landsby for at skildre deres kultur og skabe større indblik og forståelse for maoriernes historie, kultur og skik, både for os internationale besøgende, men også for kiwierne selv. Det har vist sig at være en stor succes. Vi får udførlig instruktion af guiden om do’s og dont’s for der er helt bestemte ritualer der skal overholdes. Selvom vi er en busfuld af vilkårlige turister skal vi vælge en chief til at repræsentere os. Og denne person spiller en større rolle i de forskellige ceremonier aftenen igennem. For os andre er det blot interessant at overvære velkomstceremonien, at prøve at lave en HAKA (krigsdans) – Peter er ganske overbevisende med skrig, skrål og rækken tunge. Der er flere traditionelle aktiviteter vi kan prøve kræfter med. Men der er også mange mennesker om buddet – faktisk er der rimeligt crowded. Her prøver Peter kræfter med haka'en:
IMG_4296

IMG_4296

Herefter er der maoriansk optræden med traditionelle sange og danse. Det er meget melodiøst. Efter optræden er der fællesspisning for vi gæster i spisehuset. Maden til aftenens måltid – den traditionelle HANGI - er blevet kokkereret under jorden på varme sten i tre til fire timer. Det er buffet style og meget velsmagende. Der er plads til 200 spisende gæster – og vi er vel 170. Og vi er kun første ’hold’ denne aften. Så det er tydeligvis god business.

Posted by helleandpeter 19:31 Comments (0)

Rafting the Tongariro river

Awesome !

Vi skal prøve river rafting - det ser sjovt ud på brochurerne, og der er floder og selskaber nok at vælge mellem. Børn skal helst være 12 år for at komme med på de vilde ture (grade III), så vi nøjes med en grade II, family fun. Og det er det.
IMG_1318

IMG_1318


Vi iføres våddragter, fleecetrøjer, uldsokker, vådsko og en spray-jacket foruden redningsvesten, naturligvis. Vandet er iskoldt, hvilket vi hurtigt erfarer da vi sætter båden i vandet. Vores guide Shannon instruerer os i de tre vigtigste kommandoer – forward, backward, og hold tight. Det klarer børnene hurtigt, og så er det ellers derudad. Nogen steder skal der arbejdes hårdt, enten for at komme fremad, eller for at komme fremad den rigtige vej. Og der er nok sus i maven til os alle. Nogen steder når vi ikke engang at få vejret før næste sus venter. Awesome. Hilarious.
IMG_1323

IMG_1323


IMG_1324

IMG_1324


IMG_1325

IMG_1325


Vores seje børn tager også imod Shannons udfordring og hopper fra en to meter høj klippe ud i det iskolde vand – heldigvis når vi at samle dem op i båden før de næste rapids venter. Der er medbragt varm chokolade og skumfiduser som værdsættes af alle – al den adrenalin skal fodres !
IMG_7041

IMG_7041


Fantastisk tur, og vi er nu alle klar på en grade III, håber det kan lade sig gøre !

Posted by helleandpeter 19:29 Comments (0)

Månebase Alfa ... ?

Craters of the Moon

Lake Taupo er NZ største, den er faktisk caldera fra vulkanen Taupo der for små 2000 år siden havde sit sidste udbrud, hvorefter den kollapsede, og lake Taupo opstod. Vandet i søen kommer fra utallige floder i området – eneste flod der fødes fra Lake Taupo er den almægtige Waikato, den længste i NZ. Lidt uden for Taupo by er Huka Falls – se her, er det ikke imponerende ? Der kan raftes på Waikato, om end ikke lige her ☺
IMG_4184

IMG_4184

Taupo volcanic zone strækker sig fra Tongariro i syd til White Island ud for Bay of Plenty mod nord. Området er kendt for termiske områder med hot pools, geysere mm. Vi besøger Craters of the Moon. Et umiddelbart goldt område hvor der vilkårlige steder kommer damp op af jorden, det minder mig om en gammel sci-fi film hvor de gode bekæmper monstere på en fremmed planet hvor der er småt med ilt men kratere med boblende væske og masser af damp. Nogen der kan huske filmen ? Tænkte først at det måtte være en episode fra Månebasen Alfa, men tror det er fordi man har kaldt området for Craters of the Moon. Her er ikke goldt, men snarere hede-agtig beplantning, Der er gangbro rundt i området så man ikke skal blive skoldet ved at træde et forkert sted, og her er både boblende mudderpøl og dampende kratere. Lugten er umiskendelig sulfur.
IMG_4228

IMG_4228


IMG_4238

IMG_4238

Lige rundt om hjørnet ligger Volcanic Activity Center. Her er god og interaktiv information om områdets vulkanske aktivitet, konsekvenser og sammenhænge. Der er også en jordskælvssimulator så vi på egen rystende krop kan prøve hvordan et 6,3 på Richterskalaen jordskælv føles.

Billeder kommer snarest !

Posted by helleandpeter 12:08 Comments (1)

Tongariro National Park

Om man nu er på nord eller sydøen bliver man hele tiden mindet om LOTR. Tongariro National Park er ingen undtagelse – da vi kommer er her helt uhyggeligt. Lav bevoksning hvis nogen, lavthængende skyer og en tåge der blot bliver tykkere jo højere op vi kommer.

Ved vejens ende er der i vintersæsonen skiresort – da vi kommer er helt hvidt, af tåge,og man kan ikke se en hånd for sig. Så vi ser ikke de tre imponerende og på ingen måde udslukte vulkaner, Ruapehu der tillod sig at ødelægge skisæsonen i 1995 ved at udskyde aske, Ngauruhoe der er Mt Doom i LOTR, samt MT Tongariro. På sin helt egen uhyggelige måde er vi slet heller ikke i tvivl om at dette er Mordor.

Posted by helleandpeter 12:04 Comments (0)

Waitomo caves

Black water rafting

I Waitomo hulerne – og der er over 200 i området og alle er på privat grund - kun ca 10 er tilgængelig for den almindelig offentlighed på guidede turer - findes fænomenet glow worms. Det er selvlysende larver der hænger i loftet af hulerne. Larvestadiet varer i 9 måneder, og det er her der guffes løs. For larverne skinner i mørket for at tiltrække morgenmaden, frokosten og aftensmaden – insekter der forvilder sig ned i hulerne. De fanger frokosten på næsten samme måde som edderkopper – med tråde der hænger ned. Hver larve kan have op til 25 tråde – alle lavet af dens ekskret.
IMG_4135

IMG_4135


Efter larvestadiet bliver de til pupper (i ca 14 dages tid) hvorefter de har en kort og brutal insektlevetid på tre dage. Formålet er udelukkende at sikre næste generation hvorfor de som insekt ikke har nogen mund.

Eline er bekymret for om de ikke bliver sultne i disse tre dag. Vi er alene på pigetur i hulerne, og vi er endda så heldige at have guiden helt for os selv. Det er mandag og så er der ikke så travlt. Vi ser knogler fra den uddøde moa, meget lig den australske emu, og andre dyr der er styrtet ned i hulerne og ikke kan finde op og igen.

Der er helt magisk hernede med de skinnende glow worms foroven og den klukkende lyd fra en mindre flod der løber gennem hulerne – og den er drengene taget på tur på. Iført våddragt, hjelm og store baderinge, flyder de af sted i mørket og ser de skinnende glow worms. Der er også rutchebaner og flere vandfald der skal forceres, nogle endda baglæns, i mørket og begge er de helt høje efterfølgende. Her er et par billeder: (kommer senere)
P2270024

P2270024


P2270041

P2270041


P2270053

P2270053

Posted by helleandpeter 12:03 Comments (0)

All Blacks

Haka

For dem der ikke lige følger med i rugby verdenen kan jeg oplyse at NZ vandt verdensmesterskabet i november 2011 (første gang var i 1987). Det ved jeg for en her i familien fulgte med i turneringen i november 2011. Så det kommer ikke som en overraskelse at vi skal forbi Rugby Museum of New Zealand og stifte nærmere bekendtskab med All Blacks (NZ rugby landshold). Her er paraphernalia fra alle NZ rugbyhjørner og beretninger om hvordan rugby var med til at forme nationen NZ, med integrerede hold og den berømte og traditionelle Maori Haka sang og dans.

Haka:
Ka mate! Ka mate!
Ka ora! Ka ora!
Tenei te tangata puhuruhuru
Nanai tiki mai
Whakawhiti te ra
A upane! Kaupane!
A upane! Kaupane!
Whiti te ra! Hi!

It is death! It is death!
It is life! It is life!
This is the hairy person
Who fetched the sun
And caused it to shine again
One upwards step!
An upwar sted, another sted
The sun shines! Ahh

Heldigvis er der også en fantastisk rosenhave som vi alle finder fryd ved at besøge – børnene mest fordi de er fascinerede af det amatørteater der opfører Much Ado About Nothing ved springvandet midt i haven.

Posted by helleandpeter 12:01 Comments (0)

(Entries 11 - 20 of 52) « Page 1 [2] 3 4 5 6 »